19 Nisan 2013 Cuma

BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ


Prusyalı soylu bir ailenin kızı olan Elsa, babasının görevi dolayısıyla İstanbul'a gelmiş, orada büyümüş ve Anadolu'nun gizemine kendini kaptırmış bir maceracı.
Uzun yıllar erkek kıyafetinde bütün Anadolu' yu dolaşarak hikaye anlatıcılarından öğrendiği hikâyeleri kitap haline getirmiş. Anadolu göçebeleri hayvancılıkla geçimlerini sağladığından, yorucu yaşam şartlarının yükünü üzerlerinden atmak ve çobanlarının gece uyuyup hayvanlarının telef olmasını engellemek için hikaye anlatıcıları ile dolaşırlarmış.
Ben ne Elsa' yım, ne göçebe, ne çoban ama anlatacak öykülerim var, hikaye anlatıcıları misali.
Bir çocuk doğmuş 1998 de, gülen yüzlü, karayağız bir erkek çocuğu, anasının ilki, kıymetlisi, aileye ilk erkek, ilk torun. Annesi güçlü, sağlıklı bir evlat yetiştirmek için yıllar boyu beslenme konusunda araştırmış durmuş. Edindiği bilgileri de yavrusuna uygulamış. Başarılı da olmuş, hastalık nedir bilmeden, grip bile görmeden, ateşli geceleri sabah etmeden 15 ine getirmiş oğlunu. 
Hikaye burada bitmiş ama sağlıkla yetiştirilen çocuğun neyle beslendiğinin sırları zencefil, bal, pekmez, limon, zerdeçal ve bir çok doğa şifacılarıymış.



İşte bu annenin KIŞ ŞURUBU tarifi :

1 çay bardağı pekmez
yarım limon
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı zencefil tozu

YAPILIŞI:

Pekmeze yarım limon sıkıp cezvede 1 taşım kaynatıp, hafif ılınınca karabiber ve zencefil tozu ilavesi ile tamamlayınız 

Bu şurubu kışları haftada 2 gün sabah akşam birer yemek kaşığı içirmiş anne, ne öksürükle tanışmışlar ne boğaz enfeksiyonuyla :)
Daha bitmemiş hikayeler, bir de zencefil şurubu var ki, tadı da şahane, hazma birebir, direnç yükseltici, araç tutmasına deva, ferahlatıcı..... daha daha daha....


ZENCEFİL ŞURUBU

Taze zencefil
Limon
Bal

YAPILIŞI

Zencefili ince dilimler halinde kavanozun yarısına kadar doldurun, üzerine kabuğu ile dilimlenmiş limon ekleyin ve ağzına kadar bal ile kaplayın. Buzdolabında 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman bir çay bardağına bir dilim limon ile beraber, bir yemek kaşığı şurup koyup, üzerine arzuya göre ılık süt, sıcak su, meyve suyu ilave edip içilebilir, soğuk kullanımı da pek ferahlatıcı...
 Ve bu yazının son hikayesi  



TURP ŞURUBU....

Siyah turbun içini oyup, bal ile dolduruyoruz, 8-10 saat sonra şurubumuz bitmez tükenmez öksürüğe kesin çözüm :)