28 Aralık 2012 Cuma

Yemeğin Birleştiriciliği



YEMEĞİN BİRLEŞTİRİCİLİĞİ
  Anadolu Efsanelerinden beni en etkileyenlerdendir '' DÜĞÜN YURDU '' efsanesi... Yörenin birinde birbirine çok bağlı bir halk, tüm öğünlerde aynı yemeği pişirirlermiş.  O  gün ne yemek yapılacaksa, ağanın kızı bunu evden eve duyurur, seçilen yemek dışında hiçbir yemek pişmezmiş hanelerde. Başka köyden gelen bir gelin, kocasının uyarılarını dikkate almayarak farklı bir yemek pişirmiş  birgün. Akşam olup, sofra kurulup köyün karar verdiği yemek dışında aşı sofrada gören adam, sofrayı dağıtmış, eline kazma almış evini yıkarken ''aş karıştı, iş karıştı'' diye haykıra haykıra yuvasını dağıtmış. Bunu duyan herkes durumu anlamış.
Aile evlerinin direklerini, eşyalarını alıp başka memlekete göçmüşler. Böylelikle birliğin bozulmasına şiddetle karşı  olmalarını  bir kez daha ortaya koymuşlar.
  Bugün bu efsanenin ardından ne yemek tarifi yazsam, tüm evlerde bu yemek pişsin duygusunda olacağım ama bu kadar büyük şehirlerde, hatta dünyanın diğer uçlarında yaşayan blog takipçilerimi düşündükçe bunun mümkün olamayacağı bilincindeyim ve zaten ağa kızı da değilim. Canım babam, Yunanistan göçmeni bir ailenin tek oğlu ve felsefe eğitimi almış, naif, iki kız babası bir aydındır.
En iyisi herkesin sorununa çözüm bir yemek yapalım bugün... ekmek köftesi... Bayatlamış ekmeklerimizi değerlendirip, lezzetli bir sofra kuralım.
EKMEK KÖFTESİ
Malzemeler:
1 adet bayat ekmek
3 adet yumurta
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 orta boy rendelenmiş soğan
2 diş rendelenmiş sarımsak
tuz,karabiber,pul biber,nane,kekik,kimyon,kırmızı toz biber,maydanoz,dereotu
birkaç kaşık galeta unu(harç kendini toplayana kadar dökenbiirsiniz ama çok abartıp köfteyi sertleştirmeyelim)
Tüm malzemeyi yoğurup köfte şekli verip teflon tavada, sadece tavayı yağlayarak arkalı önlü pişirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder