YEMEĞİN BİRLEŞTİRİCİLİĞİ
Anadolu Efsanelerinden beni en etkileyenlerdendir '' DÜĞÜN YURDU ''
efsanesi... Yörenin birinde birbirine çok bağlı bir halk, tüm öğünlerde aynı
yemeği pişirirlermiş. O gün ne yemek yapılacaksa, ağanın kızı bunu
evden eve duyurur, seçilen yemek dışında hiçbir yemek pişmezmiş hanelerde.
Başka köyden gelen bir gelin, kocasının uyarılarını dikkate almayarak farklı
bir yemek pişirmiş birgün. Akşam olup,
sofra kurulup köyün karar verdiği yemek dışında aşı sofrada gören adam, sofrayı
dağıtmış, eline kazma almış evini yıkarken ''aş karıştı, iş karıştı'' diye
haykıra haykıra yuvasını dağıtmış. Bunu duyan herkes durumu anlamış.
Aile evlerinin direklerini, eşyalarını
alıp başka memlekete göçmüşler. Böylelikle birliğin bozulmasına şiddetle karşı olmalarını
bir kez daha ortaya koymuşlar.
Bugün bu efsanenin ardından ne yemek tarifi yazsam, tüm evlerde bu yemek
pişsin duygusunda olacağım ama bu kadar büyük şehirlerde, hatta dünyanın diğer
uçlarında yaşayan blog takipçilerimi düşündükçe bunun mümkün olamayacağı
bilincindeyim ve zaten ağa kızı da değilim. Canım babam, Yunanistan göçmeni bir
ailenin tek oğlu ve felsefe eğitimi almış, naif, iki kız babası bir aydındır.
En iyisi herkesin sorununa çözüm bir
yemek yapalım bugün... ekmek köftesi... Bayatlamış ekmeklerimizi değerlendirip,
lezzetli bir sofra kuralım.
EKMEK KÖFTESİ
Malzemeler:
1 adet bayat ekmek
3 adet yumurta
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 orta boy rendelenmiş soğan
2 diş rendelenmiş sarımsak
tuz,karabiber,pul
biber,nane,kekik,kimyon,kırmızı toz biber,maydanoz,dereotu
birkaç kaşık galeta unu(harç kendini
toplayana kadar dökenbiirsiniz ama çok abartıp köfteyi sertleştirmeyelim)
Tüm malzemeyi yoğurup köfte şekli verip
teflon tavada, sadece tavayı yağlayarak arkalı önlü pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder