28 Aralık 2012 Cuma

SİMİT-PEYNİR-ÇAY


  Ben rastlamadım bugüne değin dostluk, samimiyet sofralarının ritüeli, üç silahşörler misali ayrılmaz dostlar simit, peynir, çay sevmeyene...
  Rusya' da '' Bubrik'' ti, Karadeniz' de ''Kerkeli'' oldu, İzmir ''Gevrek'' dedi ona,Türkiye' nin ilk ''fast-food'' u, tarihi tahmini 600  yıl öncesine,  Osmanlı' daki serüveni 14.yüzyıla kadar dayanmaktadır. Aslında simit bir bakıma saraylı idi. Hekim Bereket Türkçe el yazması tıp kitabı olan Tufet-i Mubariz adlı eserininTabiat Name kısmında  simitten de bahsetmektedir.
 Yeniçerilerin bir kolu olan “Sekban Sınıfı”na ait fırınlarda çalışmak üzere işe başlayanlara simitçi denmekte, saray fırınında “Simitçi Ustası” adı ile çalıştırılan ustalar bulunmakta idi.
 Eski ustalara göre simitin kaliteli olması için pişmiş renginin, 22 ayar Osmanlı altını rengine denk düşmesi gerekliydi.
 İtalyan ressam Giovanni Birindesi, '' Simit Satıcısı” tablosunu  resmeden Warwick Goble ve pek çok Avrupalı sanatçıya ilham oldu, mis kokusunu buğday ve pekmezden alan geleneksel simit.
 Simitçilerin “Simitçiler, Ekmekçi ve Börekçiler” adıyla dernek kurmaları, 10 Haziran 1910 tarihinde gerçekleşiyor.
 Kahvaltıya bana gelin çağrısının ardındaki en baş kahraman da, eve geç kalan oğlunu pencere önünde beklerken içi kıyılan heyecanlı annenin endişesini bir lokma ağzına attığında bastıran da, mesaiye geç kalmış çalışanı alelacele işe hazırlayan da, öğrenciye yarenlik eden de, vapurda hem dostumuzla, sevgilimizle, tanımadığımız yolcuyla, hem martılarla paylaştığımız hep simit değil mi?
 Her an elde etmesi kolay simidi, ben de evde yapayım derseniz geleneksel imallattan pek uzak olmakla beraber acele simit ve yanına ekstradan süzme peynir tarifi...
ACELE SİMİT
Malzemeler:
2 yumurta sarısı
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı pekmez
susam
aldığı kadar un ve tuz
Yapılışı:
Yumurta sarısı, zeytinyağı, yoğurt, un, kabartma tozu ile kulak memesi kıvamında hamur hazırlayıp, 15 dakika dinlendirdikten sonra, hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp, elle silindir şeklinde yuvarlayıp, uçlarını birleştirikten sonra, üzerine pekmez ve susam serpip 180 derecede ısıtılmış fırında rengi altın rengine denk düşene kadar pişirin.
Simit peynirsiz olur mu?
SÜZME PEYNİR
Malzemeler:
4 litre UHT süt
yarım fincan sirke
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Sütü tam kaynatmadan, kaynamaya başlayacak sıcaklığa kadar ısıtın. Sirkeyi ekleyin ve soğuyuncaya kadar karıştırın. Soğuyunca kesik (çökelti) ile peynir altı suyunu ayırmak için kevgirden geçirip, üzerine tuz serpin. Daha ipeksi bir peynir yapısı isterseniz kaymakta ilave edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder