Ben
rastlamadım bugüne değin dostluk, samimiyet sofralarının ritüeli, üç
silahşörler misali ayrılmaz dostlar simit, peynir, çay sevmeyene...
Rusya' da ''
Bubrik'' ti, Karadeniz' de ''Kerkeli'' oldu, İzmir ''Gevrek'' dedi ona,Türkiye'
nin ilk ''fast-food'' u, tarihi tahmini 600
yıl öncesine, Osmanlı' daki
serüveni 14.yüzyıla kadar dayanmaktadır. Aslında simit bir bakıma saraylı idi.
Hekim Bereket Türkçe el yazması tıp kitabı olan Tufet-i Mubariz adlı
eserininTabiat Name kısmında simitten de
bahsetmektedir.
Yeniçerilerin bir kolu olan
“Sekban Sınıfı”na ait fırınlarda çalışmak üzere işe başlayanlara simitçi
denmekte, saray fırınında “Simitçi Ustası” adı ile çalıştırılan ustalar
bulunmakta idi.
Eski ustalara göre simitin
kaliteli olması için pişmiş renginin, 22 ayar Osmanlı altını rengine denk
düşmesi gerekliydi.
İtalyan ressam
Giovanni Birindesi, '' Simit Satıcısı” tablosunu resmeden Warwick Goble ve pek
çok Avrupalı sanatçıya ilham oldu, mis kokusunu buğday ve pekmezden alan
geleneksel simit.
Simitçilerin “Simitçiler, Ekmekçi
ve Börekçiler” adıyla dernek kurmaları, 10 Haziran 1910 tarihinde
gerçekleşiyor.
Kahvaltıya bana gelin çağrısının
ardındaki en baş kahraman da, eve geç kalan oğlunu pencere önünde beklerken içi
kıyılan heyecanlı annenin endişesini bir lokma ağzına attığında bastıran da,
mesaiye geç kalmış çalışanı alelacele işe hazırlayan da, öğrenciye yarenlik
eden de, vapurda hem dostumuzla, sevgilimizle, tanımadığımız yolcuyla, hem
martılarla paylaştığımız hep simit değil mi?
Her an elde etmesi kolay simidi,
ben de evde yapayım derseniz geleneksel imallattan pek uzak olmakla beraber
acele simit
ve yanına ekstradan süzme peynir tarifi...
ACELE SİMİT
Malzemeler:
2 yumurta sarısı
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı pekmez
susam
aldığı kadar un ve tuz
Yapılışı:
Yumurta sarısı, zeytinyağı, yoğurt, un, kabartma tozu
ile kulak memesi kıvamında hamur hazırlayıp, 15 dakika dinlendirdikten sonra,
hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp, elle silindir şeklinde yuvarlayıp,
uçlarını birleştirikten sonra, üzerine pekmez ve susam serpip 180 derecede
ısıtılmış fırında rengi altın rengine denk düşene kadar pişirin.
Simit peynirsiz olur mu?
SÜZME PEYNİR
Malzemeler:
4 litre UHT süt
yarım fincan sirke
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Sütü tam kaynatmadan, kaynamaya başlayacak sıcaklığa
kadar ısıtın. Sirkeyi ekleyin ve soğuyuncaya kadar karıştırın. Soğuyunca kesik
(çökelti) ile peynir altı suyunu ayırmak için kevgirden geçirip, üzerine tuz
serpin. Daha ipeksi bir peynir yapısı isterseniz kaymakta ilave edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder